KEŞKEK                                                                                                      BULAK KÖYÜ

 

Dini bayramlarımızın olmazsa olmazlarından bir diğeri de Keşkek! Köyde bayram öncesi Çörek yapımında kullanılan fırınların taş ve tuğlaları, sönmeden yanan ateş sayesinde iyice ısınmıştır ve şimdi keşkek zamanıdır! Arife günü akşam saatlerinde çörek yapımına son verilen fırının içinden ateş ve kül temizlenir, ana maddesi et ve yarma buğday olan Keşkek tencereleri fırınlara düzgünce yerleştirilir. Fırınların kapakları kapatılır ve kapak çevreleri çamurlarla sıvanır. Amaç fırının hava almamasıdır. Bayram sabahına kadar tencereler fırın içerisinde kalır. Bayram namazının bitimiyle fırınlar açılır ve tencereler alınır. Bayram sevincinin diğer adı sanki: Nar gibi kızarmış Keşkek yemeğimiz artık hazırdır. Sofralar kurulur, Çörek ve Keşkek masadaki yerini alır, namazdan dönen erkeklerin katılımıyla yüzyıllardır vazgeçilmeyen Keşkek kaşıklanmaya başlanır. Bir şölendir bayramlar köyümüzde keşkek ve çörekle.. Artık sıra bayram gezmelerine gelir ve sohbet başlar: "Keşkeğiniz nasıl olmuş?"

Keşkek tencereleri fırına yerleştiriliyor... Fırın kapağı kapatılıp çevresi çamur ile sıvanıyor... Yaklaşık 12 saat fırında kalan Keşkek tencereleri çıkartılıyor.. Nar gibi kızarmış Keşkeğimiz servise hazır...
       
 
3.LEZZET ŞENLİĞİ                                                                 BULAK KÖYÜ "KEŞKEK GÜNÜ"


23-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 3. Lezzetler Şenliği kapsamında, Bulak Köyünde “Keşkek Günü” düzenlendi. Bulak Köyü kadınları tarafından hazırlanan yöresel yemekle birlikte davetlilere su böreği, bulak köyüne has baklava ve etli dolma ikram edildi.

Keşkek gününe Vali Can Direkçi başta olmak üzere, İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler katıldılar.

Akşamdan hazırlanan keşkek tenceresi katılımcılara sunulmak üzere Vali Can Direkçi tarafından fırından çıkartıldı.

Bulak Köyü Muhtarı Hakkı Eren, köylerinde bayramlarda akşamdan fırına atıldıktan sonra bayram sabahı keşkek çıkarmanın yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunu söyledi. Muhtar Eren, köy geleneği olarak bayramda her evde her damat için ayrı bir baklava tepsisi hazırlandığını ve tepsilerin bayram sabahı damatlar tarafından bozulduğunu belirtti. Muhtar Eren Keşkek Gününe özel hazırlanan baklava tepsini, doğum günü olması nedeni ile Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci’ye bozdurdu.

Vali Can Direkçi Keşkek Gününde yaptığı açıklamada, Karabük ve İlçelerinin tabiat ve kültürel değerler açısından çok özellikli yerleşim birimleri olduğunu belirterek “Bize miras kalan bu değerlerimizi korumak, yaşatmak ve bunları gelecek nesillere en iyi şekilde devretmek bizim asıl sorumluluklarımız arasında yer almaktadır. Safranbolu’nun yaklaşık 200 yıllık tarihi ve kültürel birikimiyle ortaya koymuş olduğu kültürel mirasa ilişkin özgün değerlerini, mutfak kültürü açısından da yaşatması gerekmektedir. Bu amaçla, bu yıl 2008 yılı içersinde gerçekleştireceğimiz 3. Lezzetler Şenliği çalışmalarını başlatmış durumdayız. 2007 yılı içinde başlayan bu süreç, 2008 yılı Mayıs ayına kadar devam edecek. Bu kapsamda Safranbolu Belediye Başkanımız, Belediye yetkililerimiz ve Mutfak Dostları Derneğimiz, katkı veren diğer kişi, kurum ve sponsorlarımız ile birlikte bu süreci en iyi şekilde değerlendirerek Mayıs ayı içersinde gerçekleştireceğimiz bu şenliğin alt yapısını oluşturmaya gayret ediyoruz. Bugün Bulak Köyümüzde de bunun bir aşamasını gerçekleştirdik. Değerli muhtarımıza, ev sahibimize çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir gün geçirdik. Çok özgün bir yemek türü olan keşkeğin, Bulak’a özgü versiyonunu hep birlikte tattık. Bizim diğer Karabük ve ilçelerimize ait mutfak değerlerini de bundan sonraki aşamada peyder pey kamuoyuyla tanıştıracağız. Aslında bildiğimiz ama farkında olmadığımız bu önemli değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak açısından, bu tür etkinlikler çok önemlidir. Her ay bir yerleşim birimimizde bu etkinliklerimizi Mayıs ayına kadar sürdüreceğiz. Ocak ayı içinde İstanbul’da yapacağımız bir basın toplantısıyla bu etkinliğin önemini ve tanıtımını tüm Türkiye’ye duyuracağız. Bu süreç Mayıs ayına kadar devam edecek Ben buna destek veren, başta Safranbolu Belediye Başkanımız olmak üzere tüm kesimlere çok teşekkür ediyorum. Hep birlikte sahip olduğumuz değerleri yaşatmaya devam edelim.” dedi.

Daha sonra Bulak Köyüne özgü keşkek yemeği katılımcılara ikram edildi. Vali Can Direkçi daha sonra köyü gezerek Muhtardan köy ile ilgili bilgiler aldı.

Haber Tarihi    : 31.12.2007
Haber Editörü  : Karabük Valiliği Basın Bürosu
Haber Kaynağı : Karabük Valiliği

 
Sayfanın izlenme sayısı: 10425
 
 

Kapat